Лидерът и важното решение


12 Яну
2012

На всеки лидер се налага да взема важни решения по отношение лидер, важно решение, мениджърътдългосрочното развитие на фирмата/отдела, в който работи.  Лидерът трябва да „огледа” важното решение от всички страни преди да го наложи на цялата фирма/отдел.  Предлагам на Вашето внимание четири действия, подпомагащи вземането на по-добри решения:

 
Действие 1: Създайте 2 независими екипа

Не се предоверявайте на интуицията и способностите си.  Със сигурност двата екипа (за отдел – двама служителя) ще предложат поне една гледна точка, различна от Вашата.  Всички, участвали във вземането на решението, в последствие ще бъдат по-мотивирани да го внедрят.  Изключително важно е да подберете най-подходящите хора за конкретния случай.
 
 
Действие 2: Разиграйте сценария „провал”

След като дружно стигнете до „крайния” вариант на решението, представете си , че важното решение се е провалило.  Накарайте всеки от екипите, поотделно, да напише 3-5 вероятни причини, които са довели до провала му.  Така ще получите рисковете от решението и страховете на хората.
Защо да напише, а не да обсъди?  Защото при проточване вземането на решение, участниците постепенно престават да обсъждат опасностите и рисковете, по причина че никой не иска да възразява на позитивните очаквания на групата.  Докато писмените бележки са вечни и неизменни.
 
 
Действие 3: Оформете крайното решение

лидер, важно решение, мениджърътОтразете в крайното решение действия, които ще бъдат предприети за предотвратяване на опасностите или за минимизиране на техния негативен ефект.  Ако рисковете са прекалено големи откажете се от текущото решение и започнете процеса отначало.  И, моля Ви, не считайте започването на процеса отначало за провал. Провал би било вземането на решение, за което 6 месеца по-късно установявате, че е било
                                                 погрешно. В случая сте били прозорливи
.
 
 
Действие 4: Стартирайте важното решение

Друг важен момент е определяне старта на решението.  От една страна трябва да сте приключили всички предварителни подготовки за успешното внедряване на важното решение.  От друга, трябва да стартирате „веднага”, за да използвате в максимална степен ентусиазма на участвалите във вземането на решението и защото конкуренцията не спи.  Като се съобразите с предходните две изречения, официално посочете стартовата дата.
 
 
 
Бил съм деен участник в изпълнението на:
важни решения без необходимата предварителна подготовка;
решения, чийто старт беше многократно отлаган;
недомислени решения с минимален шанс за успех;
решения, в чийто успех никой, освен собственика на фирмата, не вярваше...
И всички те завършиха по един и същ начин – неуспех.  Много е демотивиращо.  Дано никога не Ви се случва!  Дано никога Вие да не го причините на Ваши служители!
 
Вземането на решение е като лидерството – никой не се е научил само с четене на книги.  От друга страна, пълна загуба на време и резултати е повторното откриване на топлата вода и колелото от нас, при положение, че са описани в книгите.  Както казваше покойния Питър Дракър: „Мениджърът (лидерът) трябва да прави правилните неща... И не е достатъчно да прави нещата правилно.”  За истинския лидер правилните неща са две: „плуване” и четене, четене и „плуване”.

 

Оцени:

Подобни публикации


Коментари:

Последни статии


БИЗНЕС КОНСУЛТАЦИИ
НАТИСНИ ТУК


КАЛЕНДАР НА СЕМИНАРИТЕ 2017
НАТИСНИ ТУК


Категории