Бизнес казус 3. Роднина сред участниците в конкурса

публикувано в: Казуси

28 Ное
2009

Твой приятел, мениджър е главният организатор на конкурс за най-добър сайт.  Седмици преди началото той оповестил правилата на конкурса, критериите за подбор на участниците, другите двама членове на журито (той самият е третият член на журито), броя етапи -3.  На старта на конкурса става ясно, че братът на приятеля ти е сред участниците.

След приключването на първи и втори етап се оказва, че сайтът на брата е бизнес казус, бизнес поуки ,темидаглавният претендент за първото място.  За да не бъде обвинен в наклоняване везните на журито в полза на сайта на роднината, твоят приятел си прави самоотвод и оставя журито с двама членове.  Те определят за сайт на годината сайта на брата на твоя приятел.

Коментирай:
а/ действията на твоя приятел;
б/ навреме ли си е направил самоотвод;
в/ какви са възможните негативни последици за брата и за приятеля ти;
г/ как би постъпил ти на мястото на твоя приятел.

 

Правилните действия и бизнес поуките ще разгледаме след 40 дни, за да дадем възможност за повече коментари по казуса.

 

40 дни по-късно - вашето мнение

Благодаря на всички, които коментираха и писаха на ЛС!

Болшинството от отговорилите (и аз съм в тази група) считат,че приятелят е трябвало да не допуска брат си до конкурса.  Ако братът откаже да изтегли кандидатурата си, то приятелят трябва веднага да напусне журито. В казуса приятелят много закъснява със самоотвода си.  За брата биха могли да настъпят следните отрицателни последици: част от другите участници да го обвинят в медиите за нагласен конкурс, радостта от победата, дори и заслужена, ще бъде помрачена от недоказуеми съмнения "ако брат ми не беше организатор щях ли да стана първи", мълвата за нередности се разпространява, независимо дали братята са действали почтено или не и уврежда техния имидж и бизнес.  В нашия XXI век силата и ролята на информацията за успешен бизнес силно нарастват.  Добрите лидери не бива да дават повод на потребителите за изграждане на негативни хипотези относно кой да е аспект от бизнеса.

Оцени:

Подобни публикации


Коментари:

(#1) Камелия написа:

11:37 ч. на 29.11.2009 год.

а/Действията са правилни... б/...,но не са направени навреме-трябвало е веднага да се оттегли или изобщо да не допуска брат си в състезанието ( в регламента би трябвало да бъде пояснено дали се допуска участие на роднини) . в/И за двамата-недоволство и упрекване от страна да другите участници и журито. г/Аз щях да се съобразя първо с регламента-ако там пише , че роднини не могат да участват-няма да допусна брат си , а ако нищо не е посочено-щях да се оттегля още от самото начало.

(#2) Todorka Stoyanova написа:

09:04 ч. на 01.12.2009 год.

Жалко, но такава е практиката в България, коректност, но "наужким"

(#3) pavlina написа:

11:36 ч. на 04.12.2009 год.

Братът не е трябвало да участва в конкурса. Ако все пак е заявил участие, главният организатор трябва да се оттегли веднага. Но конкурсът пак ще е опорочен, защото всички знаем, че връзките на главния организатор не са за подченяване...

(#4) tool написа:

19:16 ч. на 12.02.2010 год.

това, което търсех, благодаря

(#5) tool написа:

00:28 ч. на 13.02.2010 год.

Благодаря за един интересен блог

Последни статии


БИЗНЕС КОНСУЛТАЦИИ
НАТИСНИ ТУК


КАЛЕНДАР НА СЕМИНАРИТЕ 2017
НАТИСНИ ТУК


Категории