Задача логическо мислене - съобразителният полицай


06 Яну
2010

Полицаят Авакум Захов обикалял района си.  На ненатоварен път, недалеч от руините на тракийско светилище той видял два спрели автомобила и човек, надвесен над трупа на загинал в пътно транспортно произшествие овчар.  Двата автомобила били разположени приблизително под еднакъв ъгъл спрямо жертва, на приблизително еднакво разстояние от жертвата.  От 3 часа валял лек дъжд, който измил и двете коли и заличил всички следи.  По колите нямало никакви видими белези от удар.  По топлото тяло на овчаря полицаят определил, че произшествието се е случило преди около 20минути.  Авакум Захов се свързал с най-близките постове и установил, че в през последните 4 часа в двете посоки е преминал само по един автомобил, синя лада и бял москвич, които в момента се намирали до него.  Постовете, обаче, не могли да кажат точното време на преминаване на автомобилите покрай тях.

В този момент откъм светилището се появил шофьорът на ладата.  Полицаят поискал да му разкаже какво се е случило.  Той обяснил, че е дошъл преди около 3 часа, през цялото време е разглеждал светилището и нищо не знае за произшествието.

Шофьорът на москвича обяснил, че дошъл 5 минути преди полицая, видял проснатия на пътя овчар и ладата и спрял, за да помогне.

Авакум Захов се замислил, обходил мястото на произшествието, заградено от двете коли и се обърнал към шофьора на синята лада:
   -Ти ме излъга! Не си пристигнал преди 3 часа! Задържам те до изясняване на цялата истина.

Как полицаят е установил по безспорен начин, че шофьорът на ладата лъже?

 

Отговор:
Ще напиша отговора в обратен ред - ще трябва да четете отдясно наляво.  щерог е атадал ан тъкапак еч ,ливонатсу тяацилоп адохбо ирп оН  .асач 3 идерп лъшод е еч ,идръвт атадал ан търоьфоШ.

Дидо предложи и втори отговор на задачата: Щом от 3 часа вали лек дъжд и ладата е паркирана преди 3 часа под нея би трябвало да е сухо.  Авакум проверил под ладата, установил, че е мокро и разбрал, че шофьорът на ладата лъже.  Благодаря, Дидо! 

Оцени:

Подобни публикации


Коментари:

(#1) vl написа:

13:59 ч. на 07.01.2010 год.

Аз пък си мислех, че предния капак на москвича е топъл, което означава че е дошъл в рамките на 5-10 мин и не на повече от 20мин. - по времето когато е станало събитието. Това, което пропускам е, че е много малко вероятно шофьора на ладата да е блъснал овчара и три часа да се чуди какво да прави :)

(#2) ada написа:

10:45 ч. на 08.01.2010 год.

Капакът на москвича също е топъл, затова и шофьорът на москвича казва истината. Мисля, че vl е напълно прав, че в реалния живот е по-вероятно шофьорът на ладата да избяга, наместо да се крие 3 часа. Но шокът действа по различен начин на хора с различен морал и ценностна система. Аз лично се надявам да имам сили да се обадя в полицията, но ... дано не ми се случва :)

(#3) Dido написа:

05:10 ч. на 12.02.2010 год.

Аз пък реших, че тъй като вали от 3 часа, под ладата трябва да е сухо- не е местена според твърдението на шофьора и "лек дъжд" няма как да намокри отдолу й. Полицаят проверява и установява, че шофьорът на ладата лъже! Какво мислите по въпроса? :)

(#4) Влад написа:

12:34 ч. на 12.02.2010 год.

Отлична логика Дидо! Според мен при така написана задача твоят отговор е не по-лош от посочния в сайта. Поздравления! Ако разрешиш - ще го добавя като друг възможен отговор (все пак авторските права са твои ;))

(#5) Dido написа:

16:37 ч. на 12.02.2010 год.

Супер, няма проблем. А аватарите до коментарите на какъв принцип са? Защото аз не съм си избирал такъв, а в същото време имам покер чип. А играя много покер :D

(#6) Влад написа:

21:05 ч. на 12.02.2010 год.

Ами, аз съм пуснал програмка, която проверява най-често зарежданите страници на твоя компютър и тегля картинка оттам. Шегувам се, взема аватара от gravatar.com. Ако там няма аватар поставя логото на gravatar.com.

Последни статии


БИЗНЕС КОНСУЛТАЦИИ
НАТИСНИ ТУК


КАЛЕНДАР НА СЕМИНАРИТЕ 2017
НАТИСНИ ТУК


Категории