Бизнес казус 9. Анонимното писмо

публикувано в: Казуси

30 Юни
2010

 управител, анонимно писмо, бизнес казусВие сте ръководител отдел в София.  Последните 9 месеца резултатите на отдела не са добри и няма премии за никого.  Получавате анонимно писмо, че преди 2 седмици един от добрите Ви служители, твърдоглав, но постигащ добри резултати и работещ отлично в колектив – Младен Солтов - си е уредил командировка до Варна, за да присъства на дело, заведено от него срещу общинската администрация.  Към писмото е приложена изрезка от вестник, описваща как Младен Солтов е на път да спечели делото.

 
Установявате, че Младен действително е бил в командировка на посочената дата.  Ядосан, че на фона на занижените резултати дори и добрите Ви служители са започнали да злоупотребяват с фирмените ресурси за лично облагодетелстване, подготвяте заповед за наказване на Солтов със забележка, съгласно чл.188 от Кодекса на Труда.  Оставяте заповедта в кабинета на отсъстващия Управител.  На следващата сутрин намирате на бюрото си заповедта, подписана от Управителя.  Събирате отдела и прочитате наказанието.  Младен не казва и дума...
 
След няколко дни служители от отдела Ви показват какво е свършено от Солтов по време на командировката.  Обемът свършена работа изисква около 7 трудочаса, т.е. не би могъл да присъства на делото.  Уведомяват Ви, че са говорили с адвоката на Солтов, който е потвърдил, че представлява клиента си самостоятелно (без негово присъствие в съда).  Става Ви ясно, че сте сбъркали и че информацията в анонимното писмо е некоректна.
 
КОЛКО ГРЕШКИ СА ДОПУСНАТИ?
ОТ КОГО?
КАКВИ ДЕЙСТВИЯ СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ И ОТ КОГО?
 
 
Горещо ви препоръчвам  да скицирате на лист хартия отговорите си, сега, в този момент. Тълкуванията на специалистите ще намерите в коментар 1, след статията.

 

Оцени:

Подобни публикации


Коментари:

(#1) Владислав написа:

10:09 ч. на 16.10.2010 год.

Грешки: 1. Прекомерно доверие в анонимното писмо. 2. Невземане на писмено обяснение от Солтов (или поне устно). 3. Превишаване на права – след като наказанието се утвърждава от Управителя само той има право да определи начина на огласяването му (на четири очи, събиране на отдела, електронна поща). 4. Управителят няма законни основания да подпише заповедта поради липса на обяснения от Младен. Последващи действия: Първо, заповедта трябва да се отмени. Второ, Управителят трябва да Ви санкционира (поне с писмено „Обръщане на внимание”). Трето, Вие трябва да се извините на Солтов (на четири очи). Четвърто, трябва да се даде гласност на случая. Но не бива да се допуска грешката, веднага да се събере колектива, а разгласата трябва да стане при първото събрание по друг повод (не правете от мухата слон). Пето, разгласата трябва да се осъществи от Управителя, въпреки че Вие сте забъркали кашата, защото авторитетът на всеки ръководител следва да се пази особено, ако тази грешка е изключение във Вашата мениджърска практика; освен това, Управителят също е допуснал грешка, а и огласяването на недоразумението от Управителя ще усили полезния ефект.

Последни статии


БИЗНЕС КОНСУЛТАЦИИ
НАТИСНИ ТУК


КАЛЕНДАР НА СЕМИНАРИТЕ 2017
НАТИСНИ ТУК


Категории