Хумор

Страница за шеги, вицове, хумор, сатира и забава, в която - малко насила - ще търсим бизнес поуки.


Бизнес урок 1:
Фирмена политика
 
Помислете за Вашата фирма!  Сега си представете  клетка, с пет маймуни в нея. В клетката е поставен да виси банан и стълба, която да води до него. Не след дълго, някоя маймуна ще отиде до стълбата и ще започне да се катери, за да вземе банана. Веднага след като докосне стълбата, всички останали маймуни биват напръскани със силна струя ледена вода. хумор, шега, шеги, бизнес шега, бизнес шеги, анекдотиСлед известно време, друга маймуна прави опит да вземе банана и отново всички останали маймуни са напръскани със студена вода. Съвсем скоро, когато някоя маймуна се опита да се изкачи по стълбите, всички други маймуни вкуп, ще се нахвърлят върху нея в опит да се предпазят от ледения душ.
Сега настъпва промяна, понеже ние сме хуманни – спираме е студената вода. Вадим една маймуна – най-агресивната - от клетката и я заменяме с нова. Новата маймуна вижда банан и иска да се изкачи по стълбите. За нейно учудване и ужас, всички останали маймуни я атакуват. След още един опит и последваща атака, тя вече знае, че ако се опита да се изкачи по стълбите, ще бъде набита.
Нова промяна – вадим от клетката една от първите пет маймуни и я заменяме с нова. Новодошлата отива до стълбата и мигновено бива нападната.  Предишната новодошла маймуна участва в наказанието с голям ентусиазъм! По същия начин заменяме последователно всички първоначални маймуни с нови. Всеки път, когато най-новата маймуна докосне стълбата, бива нападната. Повечето от биещите маймуни нямат ни най-малка представа защо не е позволено да се изкачват по стълбата и защо те участват в побоя над последната новодошла.
След замяната на всички първоначални маймуни, не остана нито една, която някога да е била пръскана със силна струя ледена вода. Въпреки това, нито една маймуна не се осмелява да се качи по стълбата и да вземе висящият банан.
Защо?
Тъй като, доколкото те знаят, това е начина, по който винаги се е процедирало тук.
И това, приятели мои, е действаща фирмена политика.
Бизнес поука: Винаги се опълчвай на догмата! Това, което е било валидно вчера, не е непременно валидно и днес.


Бизнес урок 2:

Американска и японската корпорация решили да организират състезание с лодки, като символ на работа в екип. И двата отбора тренирали усилено.
Японският отбор спечелил състезанието с 1 км преднина. Американският мениджмънт решил, че на всяка цена трябва да открие причината за съкрушително поражение наели консултантска фирма. Консултантът констатирал, че японският отбор имал осем гребци и един лидер, докато американският отбор имал един гребец и осем лидера.
Така че, на следващата година, управленската структура на американския екип била напълно реорганизирана: четири лидера, три супервайзора и нова бонусна система за гребеца. Този път, японският екип спечелил с преднина от 2 км. Унижени, американците уволнили гребеца за слаби резултати и раздали на мениджърите и супервайзорите бонуси за откриване на проблема.
Бизнес поука: Мениджърът ръководи хора. Ако няма хора – няма и мениджъри.
 

Бизнес урок 3:

Трима търговци и трима архитекти пътували с влак за семинар.  На гарата, тримата архитекти купили 3 билета, а тримата търговци купи само един билет.
"Как трима души ще пътуват само един билет?", попитал един от архитектите.
"Ще видите!", отговорил търговецът.
Във влака архитектите заели съответните си места, а тримата продавачи се сбутали в тоалетната.  Малко след като влакът тръгнал, кондукторът почукал на вратата на тоалетната и казал: "Билети за проверка, моля!"
Вратата се отворила и една ръка подала билета.  Кондукторът го проверил, перфорирал и след минута го върнал обратно.
Архитектите видели всичко и се съгласили, че това е доста умна идея, от която могат да спестят пари.  На връщане от
семинара архитектите купили от гарата само един билет за тримата.  Те били шокирани да видят, че търговците не си купили нито един билет.
"Как ще пътувате без билет?”- с недоумение попитали архитектите.
"Гледайте и ще видите!" - отговорил най-опитния търговец.
Когато всички се качили на влака, тримата архитекти се натъпкани в тоалетната, а тримата търговци скришом заели съседната тоалетна.  Влакът потеглил.  Скоро след това, един от продавачите излязъл от тоалетната си и почукал на вратата на тоалетната на архитектите: "Билети за проверка, моля!"
Бизнес поука: Наместо да се съревновавате със силните страни на конкурента, атакувайте слабостите му.


Корпоративен урок 4,  предоставен от Катарина Юрковицова:

След 20 Йога урока съпруга помолила мъжа си да се запише в курса по Йога.  На следващя ден, след първия Йога урок, съпругът се оплакал в службата, че всичко го боли, но трябвало да ходи 3 пъти седмично на курса.
- Защо не престанеш да ходиш, щом е толкова изморително? - попитал го колега.
- Ти луд ли си? - отговорил съпругът.  - Трябва да стана експерт в Йога. Йога е само първо ниво, второто е Кама Сутра.
Бизнес поука: В която и сфера да работите станете професионалисти! Никога не знаете колко приятно може да е следващото ниво!


Корпоративен урок 5: 

Мениджър пътувал с балон с горещ въздух и се изгубил.  Той забелязал, долу на земята, една жена и извикал: "Извинете, може ли да ми помогнете?  Обещах на приятел, че ще се срещна с него преди час, но се изгубих и не знам къде съм."
 
Жената отговорила: "Вие сте в балон с горещ въздух се носите по течението на около 10 метра над земята.  Намирате се приблизително на 43 градуса северна ширина и 28 градуса източна дължина."
"Вие сигурно сте инженер!" - казал мениджърът. "Да, вярно е!", отговорила жената
"Как разбрахте?"
"Ами..." - отговорил мениджърът - "...всичко, което ми казахте е, технически правилно, но аз все още нямам представа къде съм, и факт е, че аз все още съм изгубен.  Честно казано, не ми помогнахте въобще.  Дори може да се каже, че забавихте пътуването ми."
Жената отговорила отдолу: "Вие трябва да сте в топ мениджмънта!"
 
"Така е!" - отговорил въздухоплавателят.  "Но, как познахте?"
"Е", казала жената, "Вие не знаете къде сте или къде отивате.  Издигнали сте се толкова високо благодарение на голямо количество горещ въздух.  Направили сте обещание, което нямате никаква представа как ще спазите и очаквате хората под Вас да решат Вашите проблеми.  Факт е, че Вие сте точно в същото положение, в което бяхте преди да се срещнем, но сега, някак си, аз съм виновна за това!"
Бизнес поука: При стартиране на нова инициатива обмисли детайлно не само сценариите, водещи към възход, но и сценариите, които ще те приземят безпроблемно (ако късметът, този път, не е на твоя страна 
).
 
 
Корпоративен урок 6,  Предоставен от Николинка Йорданова
 
Един ден, успешна HR директорка била блъсната от автобус и умряла.  Душата й пристигнала в рая, където била посрещната от свети Петър.
   - Добре дошла в рая – казал свети Петър. – Преди да се установите тук, трябва да решим един проблем.  Виждате ли, досега HR директор не е стигал толкова далеч и затова не съм сигурен какво да правя с Вас.
   - Няма проблем, само ме пуснете да вляза – казала жената.
   - Бих желал, но имам заповеди отгоре.  Това, което ще направя, е да Ви пусна да прекарате един ден в ада и после ден в рая, а след това Вие сама ще изберете.
   - Мисля, че вече реших. Предпочитам рая – казала жената.
   - Съжалявам, тук на небето, си имаме си правила...
И така свети Петър качил мениджърката в асансьор за ада.  Вратите се отворили и тя се намерила насред зелено игрище за голф.  В далечината имало клуб, пред който стояли всичките й приятелки – колеги мениджъри, облечени във вечерни рокли.  Те се затичали към нея, разцелували я и се разговорили за добрите стари времена.  Изиграли няколко игри голф, а вечерта вечеряли в прекрасен ресторант  пържоли и омари.
Тя срещнала и дявола, който всъщност бил много приятен човек, с когото си прекарала страхотно, разказвали си вицове и танцували.  Жената се чувствала толкова добре, че докато се усети, вече било време да върви.  Всички й помахали за довиждане и тя се качила в асансьора, който я отвел при свети Петър.
   - Сега е време да прекарате един ден в рая - напомнил й той.
HR директорката прекарала следващите 24 часа излежавайки се върху облаците, свирейки на арфа и пеейки.  Чувствала се толкова добре, че докато се усети, настало време да си тръгва.
Свети Петър я попитал:
   - Какво решавате, къде искате да прекарате вечността?
Жената се поколебала за момент и отговорила:
   - Никога не съм вярвала, че ще кажа това, в рая беше толкова приятно, но смятам, че ще ми е по-добре в ада.
Свети Петър я изпроводил до асансьора и тя отново слязла в ада.  Когато вратите на асансьора се отворили, тя се намерила насред пустош, покрита с боклуци и мръсотия.  Видяла приятелите си, облечени в парцали, да тършуват из боклука.  Дяволът дошъл при нея да я приветства и сложил ръка на рамото й.
   - Не разбирам – промърморила тя – вчера бях тук..., имаше голф игрище, клуб, ядохме омари, танцувахме, прекарахме си страхотно... А сега виждам само пустош, боклуци, а приятелите ми изглеждат отчайващо.
Дяволът я погледнал и се усмихнал:
- Вчера те рекрутвахме, днес вече си служител.
Бизнес поука:   Когато избираме работа трябва да гледаме съдържането, а не опаковката (ако искаме да прекараме известно време в рая ).
  
 
Урок за "шефове" 7, предоставен Николинка Йорданова
 
1-ви мейл от HR шефа до ръководството:
Джо Смит, моят асистент, винаги може да бъде видян
на работното си място.  Той работи самостоятелно, без
да губи времето си, говорейки с колеги.  Джо
не се замисля дали да помогне на колега и никога не
закъснява с възложените му задачи.  Той често взима сериозни
мерки, за да завърши работата си, като понякога пропуска полагащите му се
почивки за кафе.  Джо е човек, който няма абсолютно никакво
самомнение, независимо от високите му постижения и дълбоко
познание в областта си.  Твърдо считам, че Джо може да бъде
определен като много ценен служител, такъв, който не може да бъде
заменен.
 
2-ри мейл от HR шефа до ръководството:
Джо Смит четеше над рамото ми, докато пишех доклада, който ви изпратих по-рано днес.  Моля, четете само нечетните редове 1, 3, 5 и т.н., започващи с получерни букви, за да разберете истинската ми оценка за работата му.
Бизнес поуки:
1. Никога не разчитайте на подхвърлена информация.
2. Имайте силата да иската и да давате честна справедлива оценка лице в лице.
3. Описаният подход на HR шефа е враг №1 на екипността и способства растежа на интригантството във фирмата.  Никога не използвайте тази техника.
 
 
Корпоративен урок 8:

Симеон искал да се люби с колежката Ани в неговия офис... Но тя си имала гадже... Един ден Симеон й предложил:
- Ани, ще ти дам 1000 лв. ако се любиш с мен.
- Няма начин! - отсякла тя.
Симеон продължил:
- Ще бъде кратка любов, аз ще хвърля парите на пода, ти ще ги събереш като аз ще имам право да те любя само докато събереш и последния лев.  За колко време ще събереш хиляда лева? Помисли си!
Ани решила да се посъветва с приятеля си... Момчето й отговорило:
- Искай му 2000 лева, прибери парите много бързо, с двете ръце, така той няма да успее да си свали дори панталоните!
Момичето приело предложението. Приятелят чакал нетърпеливо Ани да се обади пет, десет, петнайсет, трийсет минути.  Най-накрая, тя излязла разплакана.
- Мръсникът хвърли монети!!!
Бизнес поука:  Преди да сключите сделката внимателно обмисляйте всички аспекти на бизнес предложението.
 
 
Корпоративен урок 9:

Една лястовичка летяла на юг, но студът я застигнал и премръзнала до смърт, тя паднала в широко поле. През полето минала крава и се изакала върху птичката. Изпражнението стоплило лястовичката, тя се съвзела и радостно започнала да чурулика... Минаваща наблизо котка чула чуруликането и следвайки звука, намерила птичката и я изяла.
Бизнес поуки:
1. Не всеки, който те засипва с лайна е твой враг.
2. Не всеки, който те вади от лайната е твой приятел.
3. Когато си затънал в лайна до гуша, недей да чуруликаш много, много.
 

Корпоративен урок 10:

Мъж влиза под душа, докато съпругата му точно привършва своя, когато на външната врата се позвънява.  Жената набързо увива кърпа около себе си и тича да отвори.  Отвън стои Пламен - съседът.  Преди да е казала и една дума, той предлага:
- Ще ти дам 800лв. ако свалиш тази кърпа!
След като помислила за момент, жената свалила кърпата и застанала гола пред Пламен.
Той й връчил 800лв. и си тръгнал.  Жената се загърнала отново и се върнала в банята.
- Кой беше? - попитал съпругът.
- Пламен - съседът - отговорила тя.
- Чудесно! - казал мъжът - Спомена ли кога ще върне 800-те лева, които му заех миналата седмица?
Бизнес поука: Ако навреме споделите с акционерите си важна информация, отнасяща се до кредит и риск, бихте могли да избегнете изобличаване.


Последни статии


БИЗНЕС КОНСУЛТАЦИИ
НАТИСНИ ТУК


КАЛЕНДАР НА СЕМИНАРИТЕ 2017
НАТИСНИ ТУК


Категории