Бизнес казус 4. 1 000 000 тона жито

През 1981 г. фондация ММ взема решение да подпомогне изхранването на населението в бедна африканска държава от източния бряг на континента!  През предходните 3 години от глад са умирали средно по 150 000 души!  Поради високото ниво на корупция в африканската страна е взето решение да се изпратят безвъзмездно няколко кораба жито с общ товар малко над 1 000 000 тона.

Една изключително човеколюбива, добронамерена акция от страна на фондацията, имаща за цел благоденствието на тези бедни хора.  Да видим какво се случва нататък.

Житото пристига, раздадено е сравнително справедливо на цялото население.  През тази година от преяждане са починали под 10 000 души.  Има регистрирани единични случаи на починали от глад само в почти недостъпните селища високо в планините и в дълбоката джунгла.  Фондацията, правителството на африканската държава и медиите по целия свят са изключително доволни и отчитат операцията като изключително успешна.
рис. Троянският кон

Никой не обръща внимание на неколцината местни черногледи икономисти консултанти, предсказващи огромни проблеми.

На следващата година загиналите от гладна смърт са малко над 400 000 души…!  Защо?

Безвъзмездните помощи разорили напълно земеделските производители – никой не купувал тяхната продукция.  За следващата година, малцината оцелели, засадили памук, поради качилите се цени на тази суровина.  През 1982 г бедната държава нямала нито вътрешно производство на жито, нито финансови ресурси да закупи такова.

На пръв поглед перфектното дарение предизвикало небивали проблеми на африканската държава.  Фондацията наела същите черногледи консултанти, на които не обърнала внимание предната година.  4 години и сума, надвишаваща стойността на дареното жито, били потребни за пълно възстановяване на предизвиканите проблеми в икономиката на бедната страна.

 

Бизнес урок: Задължително е да анализираме днешните, утрешните и бъдещите последиците от всяко значимо наше действие.  Задължително трябва да изискваме различни гледни точки на външни специалисти (консултанти) с практически опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *