Бизнес казус 9. Анонимното писмо

Вие сте ръководител отдел в София.  Последните 9 месеца резултатите на отдела не са добри и няма премии за никого.  Получавате анонимно писмо, че преди 2 седмици един от добрите Ви служители, твърдоглав, но постигащ добри резултати и работещ отлично в колектив – Младен Солтов – си е уредил командировка до Варна, за да присъства на дело, заведено от него срещу общинската администрация.  Към писмото е приложена изрезка от вестник, описваща как Младен Солтов е на път да спечели делото.

Установявате, че Младен действително е бил в командировка на посочената дата.  Ядосан, че на фона на занижените резултати дори и добрите Ви служители са започнали да злоупотребяват с фирмените ресурси за лично облагодетелстване, подготвяте заповед за наказване на Солтов със забележка, съгласно чл.188 от Кодекса на Труда.  Оставяте заповедта в кабинета на отсъстващия Управител.  На следващата сутрин намирате на бюрото си заповедта, подписана от Управителя.  Събирате отдела и прочитате наказанието.  Младен не казва и дума…
След няколко дни служители от отдела Ви показват какво е свършено от Солтов по време на командировката.  Обемът свършена работа изисква около 7 трудочаса, т.е. не би могъл да присъства на делото.  Уведомяват Ви, че са говорили с адвоката на Солтов, който е потвърдил, че представлява клиента си самостоятелно (без негово присъствие в съда).  Става Ви ясно, че сте сбъркали и че информацията в анонимното писмо е некоректна.
КОЛКО ГРЕШКИ СА ДОПУСНАТИ?
ОТ КОГО?
КАКВИ ДЕЙСТВИЯ СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ И ОТ КОГО?
Горещо ви препоръчвам  да скицирате на лист хартия отговорите си, сега, в този момент. Тълкуванията на специалистите ще намерите в коментар 1, след статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *