Бизнес казус 9. Анонимното писмо

Вие сте ръководител отдел в София.  Последните 9 месеца резултатите на отдела не са добри и няма премии за никого.  Получавате анонимно писмо, че преди 2 седмици един от добрите Ви служители, твърдоглав, но постигащ добри резултати и работещ отлично в колектив – Младен Солтов – си е уредил командировка до Варна, за да присъства на дело, заведено от него срещу общинската администрация.  Към писмото е приложена изрезка от вестник, описваща как Младен Солтов е на път да спечели делото.

Установявате, че Младен действително е бил в командировка на посочената дата.  Ядосан, че на фона на занижените резултати дори и добрите Ви служители са започнали да злоупотребяват с фирмените ресурси за лично облагодетелстване, подготвяте заповед за наказване на Солтов със забележка, съгласно чл.188 от Кодекса на Труда.  Оставяте заповедта в кабинета на отсъстващия Управител.  На следващата сутрин намирате на бюрото си заповедта, подписана от Управителя.  Събирате отдела и прочитате наказанието.  Младен не казва и дума…
След няколко дни служители от отдела Ви показват какво е свършено от Солтов по време на командировката.  Обемът свършена работа изисква около 7 трудочаса, т.е. не би могъл да присъства на делото.  Уведомяват Ви, че са говорили с адвоката на Солтов, който е потвърдил, че представлява клиента си самостоятелно (без негово присъствие в съда).  Става Ви ясно, че сте сбъркали и че информацията в анонимното писмо е некоректна.
КОЛКО ГРЕШКИ СА ДОПУСНАТИ?
ОТ КОГО?
КАКВИ ДЕЙСТВИЯ СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ И ОТ КОГО?
Горещо ви препоръчвам  да скицирате на лист хартия отговорите си, сега, в този момент. Тълкуванията на специалистите ще намерите в коментар 1, след статията.

2 Responses to Бизнес казус 9. Анонимното писмо

  1. Иван Георгиев

    Не трябва да се вярва на анонимни писма. Информацията трябва да се проверява на сто процента преди да се предприемат каквито и да било действия.

    • admin

      Абсолютно вярно! А какви действия да предприеме допусналия грешката мениджър?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *