Бъдещето на маркетинга

Според авторите на Маркетинг 3.0 – Филип Котлер, Хермаван Картаджая и Айван Сетиаван – в момента преживяваме най-дълбоката икономическа криза от 1930 година насам.  Основните виновници са кризата са банките и алчните инвеститори.  Потребителите свиват своите разходи и се ориентират към по-евтини марки и продукти.  Дотук – нищо ново.

Голямата разлика е загубата на доверие в големите компании.  Потребителите са загубили доверие в днешните бизнес практики.  Според проучване на Нилсен Глобъл, броят на потребителите, които вярват на фирмени реклами драстично намалява.  Докато, 90% от потребителите вярват на препоръките на познати.  А цели 70% от анкетираните се доверяват на онлайн коментарите на други потребители.  Проведеното от Трендстрийм / Лайтспийд Рисърч изследване показва, че потребителите се доверяват много повече на непознати от социалните мрежи, отколкото на мнението на експерти /да вярваме на себеподобните е естествена човешка реакция/.
Възходът на социалните мрежи и тенденцията потребителите да създават общности показват „правилният“ път пред маркетолозите на ХХI век.  Те трябва да създадат маркетингови концепции, улесняващи създаването на връзки между потребителите и в последствие – на общности.  Тези общности ще подкрепят фирмата.
Маркетинг мениджърите обаче не бива да забравят, че общностите имат свой собствен живот и те ще дават своята подкрепа само на компании, които изповядват сходни ценности.
В маркетинговите концепции на бъдещото, взаимодействието потребител – фирма ще достигне своя апогей. Общите ключовите компоненти на тези концепции са:
  • съвместно създаване и управление на продуктите и услугите /компанията създава базовия продукт, а потребителите ще определят различните модификации/
  • съвместно изграждане на общности
  • съвместно изграждане образа на марката
Пасивният потребител е изчезващ вид.
Мисля, че в близките десетина години, с Вас ще станем свидели на нови потвърждения на бизнес аксиомата „бързите побеждават големите”. Изобщо, бързата адаптация вече е неотменима характеристика на успешната фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *