Доверявате ли се на първото впечатление

Вярвате ли в любовта от пръв поглед?  А в правилната преценка на първото впечатление?  Бихте ли назначили някого на работа 5 минути след като сте се запознали за него?

Нека ви помогна малко.
Отговорете мигновено на следните въпроси:
Разумът ви подсказва, че линиите от първия въпрос са успоредни и че големината на линиите и централните кръгове са еднакви.  Но какво ви каза първото впечатление?  Доверихте ли са на неговата преценка?
Добре, добре искате още малко помощ.  Успоредни ли хоризонталните линии?
Къде виждате успоредни линии? Погледнете отново!  Какво казва второто ви впечатление?  И то ли казва същото като първото впечатление?
Да, зная, зная, досетихте се – хоризонталните линии са успоредни.  Но за колко други неща, ежедневно, се доверяваме и послушно следваме първото си впечатление?  Колко непознати, колеги и служители сме категоризирали само на основание на първото си впечатление?  Комуникационният процес е сложен и без диверсиите на първото впечатление.  Сега направо става труден.

Какво виждате в следващата графика? Лице на старица или ескимос?

А сега допуснете, че работим заедно и аз съм видял обратното на това, което вие сте видели.  Мениджърът ни е прибрал графиката в кабинета си.  Представете си, че той ни е възложил задача да изготвим описание на този, когото сме видели.  Разбира се, всеки от нас си мисли, че е разбрал (видял) правилно графиката.  Дали ще има нещо общо между описанията ни?  Не описвахме ли една и съща графика?
Предаването на мисъл или идея в непроменена форма по цялата верига на комуникационния процес е много трудна задача.  Но за сметка на това пък винаги подценявана.  Мениджърът, предаващ съобщение, инструкция или заповед трябва задължително да осигури обратна информация относно това какво точно е разбрано.  Същото важи за произволна комуникация между двама души.
И последна помощ или провокация от мен .   Може би някога някой ви е внушил, че слоновете имат 4 крака.  Я, моля, вижте с очите си колко крака има този случайно подбран екземпляр!
Стига съм помагал!  Сигурен съм, че вече имате твърдо мнение по въпроса дали можете да имате доверие на първото си впечатление.  Убеден съм, че знаете дали трябва си съставяте мнение или да вземате управленски и житейски решения на основание на първото ви впечатление.
Може да съм сигурен, но не съм си осигурил обратната връзка .
Така, че „сигурен” е само предположение, а не факт (още не, но ако оставите коментар…)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *