Избрани книги 1

Велко Аврамов

заглавие:  Лидерство и мениджмънт
страници: 256
време за прочитане: 5-6 часа
цена: 12 лв (2006 г)

Книгата съдържа обобщена и систематизирана информация за лидерството и мениджърската дейност, за комуникационния процес и управлението на фирмата, за бизнес етиката и бизнес културата и др. Във всяка глава има по нещо интересно, което си струва да бъде научено. Подробно съдържание – на този линк (http://www.book.store.bg/p40662/liderstvo-i-menidzhmynt-velko-avramov.html). Книгата може да бъде открита в библиотеката на УНСС, София.

Джак Уелч, Джон Бърн

заглавие:  Направо от сърцето
страници: 569
време за прочитане: 10-11 часа
цена: 15 лв (2005 г)

Ще цитирам Набуки Идеи, Главен изпълнителен директор на Сони корпорейшън: „Джак Уелч, брилянтният магьосник в бизнеса, най-сетне разкри своите управленски тайни. Сега ние трябва да приемем щедростта на неговото предизвикателство и да направим опит да се сравним с него, а дори и да го надминем.“

 

Джеймс Колинс и Джери Порас

заглавие:  Създадени вечни
страници: 353
време за прочитане: 7-12 часа
цена: 14.50 лв.

Книгата е резултат от мащабно бизнес проучване на множество компании, от класацията Fortune 500, в търсене на успешните практики на вечните компании.  Дава отговор на въпроса защо едни фирми са на върха десетилетия наред, а други залязват за 20-40 години.  Книгата е изключително подходяща за предприемачи, топ мениджъри и управители на фирми, както и за всички, които се стремят към висши ръководни позиции или се интересуват от проблематиката на непрекъснатия растеж на корпорациите.

Джим Колинс

заглавие: Пътят към величието
страници:417
време за прочитане: 8-10 часа
цена: 18.00 лв.

Колинс и неговият екип изследват 1435 световноизвестни компании, в дълбочина до 40 години, в търсене на отговори на въпроса:  „Възможно ли е една добра компания да се превърне във велика и ако е възможно – как именно?“   Авторът е достигнал до десетки прозрения, чието осмисляне ни предпазва от залитане в погрешни посоки.  Това е една от най-великите книги за всеки настоящ или бъдещ лидер.  Горещо я препоръчвам!
Виж статии:  Първо КОЙ или първо КАКВО, Видове лидери

Ерик Фламхолц и Ивон Рандъл

заглавие:  Стълбата на успеха
страници: 350
време за прочитане: 9-14 часа
цена: 18.00 лв.

Книгата съдържа конкретни програми за успешно преминаване от предприемаческа (семейна) фирма към професионално управлявана компания с действащи управленски системи.  Ако конспектираме най-важните моменти, ще получим отлично ръководство – план за действие.  Предимство на книгата са и посочените практически трудности, с които ще се сблъскаме при изпълнението на плана.
виж статия:   Предприемачът и преходът към професионален мениджмънт

Кенет Бланчард и Спенсър Джонсън

заглавие:  Едноминутният Мениджър
страници: 117
време за прочитане: 1-2 часа
цена: 10 лв

Една от задължителните книги за всеки мениджър или кандидат-мениджър. Авторите – д-р Кенет Бланчард и д-р Спенсър Джонсън – разкриват, в изключително увлекателен и приятен стил, секретите на Едноминутния мениджър: целеполагане, похвали и порицания.  Дават подробни разяснения защо трите техники дават положителни резултати, и за индивида, и за организацията.  Успяват да съединят всички елементи в един непрекъснат процес.

Кенет Бланчард, У. Онкен, Х.Бъроуз

заглавие:  Едноминутният Мениджър и маймунката
страници: 158
време за прочитане: 2.5-3 часа
цена: 10 лв (2000 г)

Книга от поредицата Едноминутният Мениджър.  Ако сте от хората, чиято глава е подпалена от проблеми, създадени от други, ако искате да сте ефективен мениджър, значи сте от тези личности, чийто живот може да бъде променен от тази класическа книга.

 

Лари Босиди и Рам Чарам

заглавие: Изпълнението
страници:287
време за прочитане: 6-8 часа
цена: 18.00 лв.

Според вицепрезидента на Дженерал Електрик, президент на АлайдСигнал и Ханиуел – Лари Босиди – изпълнението е най-важната работа на мениджъра.  Изпълнението е връзката между настоящето и амбициозните планове на фирмата.  Изпълнението е инструментът, който свързва трите най-важни процеса в бизнеса: хората, оперативния план и стратегията.  Всеки, който се стреми към ръководен пост задължително трябва да прочете тази велика книга.

Лий Якока

Заглавие: Мениджърът Ли Якока – автобиография
страници: 460
време за прочитане: 10-12 часа
цена: около 5 лв. (втора ръка)

Автобиография на Мениджърът Лий Якока – управлявал две от най-големите компании в автомобилната индустрия: Форд и Крайслер, е книга, от която много може да бъде научено за управлението, усилията и отдадеността.  Когато четете книгата имайте предвид, че критиците на Якока, обвиняващи го в липса на последователна политика по подготовката и подпомагането растежа на бъдещите негови заместници, вероятно имат право.  След толкова години, виждайки съдбата, и на Форд, и на Крайслер, след напускането на Якока, на нас ни е лесно да допуснем, че критиките вероятно не са безпочвени.  Това по никакъв начин не намалява достойнствата нито на Лий Якока, нито на книгата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *