Избрани книги за мениджмънт 1

Избрани книги по мениджмънт от личната ми библиотека, не се продават. Цените са само за Ваша информация.  Единственото изключение е Едноминутният мениджър, от която имам няколко екземпляра. 

Велко Аврамов

заглавие:  Лидерство и мениджмънт
страници: 256
време за прочитане: 5-6 часа
цена: 12 лв (2006 г)

Книгата съдържа обобщена и систематизирана информация за лидерството и мениджърската дейност, за комуникационния процес и управлението на фирмата, за бизнес етиката и бизнес културата и др. Във всяка глава има по нещо интересно, което си струва да бъде научено. Подробно съдържание – на този линк (http://www.book.store.bg/p40662/liderstvo-i-menidzhmynt-velko-avramov.html). Книгата може да бъде открита в библиотеката на УНСС, София.

Джак Уелч, Джон Бърн

заглавие:  Направо от сърцето
страници: 569
време за прочитане: 10-11 часа
цена: 15 лв (2005 г)

Ще цитирам Набуки Идеи, Главен изпълнителен директор на Сони корпорейшън: „Джак Уелч, брилянтният магьосник в бизнеса, най-сетне разкри своите управленски тайни. Сега ние трябва да приемем щедростта на неговото предизвикателство и да направим опит да се сравним с него, а дори и да го надминем.“

 

Джеймс Колинс и Джери Порас

заглавие:  Създадени вечни
страници: 353
време за прочитане: 7-12 часа
цена: 14.50 лв. (в годината на издаване)

Книгата е резултат от мащабно бизнес проучване на множество компании, от класацията Fortune 500, в търсене на успешните практики на вечните компании.  Дава отговор на въпроса защо едни фирми са на върха десетилетия наред, а други залязват за 20-40 години.  Книгата е изключително подходяща за предприемачи, топ мениджъри и управители на фирми, както и за всички, които се стремят към висши ръководни позиции или се интересуват от проблематиката на непрекъснатия растеж на корпорациите.

Джим Колинс

заглавие: Пътят към величието
страници:417
време за прочитане: 8-10 часа
цена: 18.00 лв. (в годината на издаване)

Колинс и неговият екип изследват 1435 световноизвестни компании, в дълбочина до 40 години, в търсене на отговори на въпроса:  „Възможно ли е една добра компания да се превърне във велика и ако е възможно – как именно?“   Авторът е достигнал до десетки прозрения, чието осмисляне ни предпазва от залитане в погрешни посоки.  Това е една от най-великите книги за всеки настоящ или бъдещ лидер.  Горещо я препоръчвам!
Виж статии:  Първо КОЙ или първо КАКВО, Видове лидери

Ерик Фламхолц и Ивон Рандъл

заглавие:  Стълбата на успеха
страници: 350
време за прочитане: 9-14 часа
цена: 18.00 лв. (в годината на издаване)

Книгата съдържа конкретни програми за успешно преминаване от предприемаческа (семейна) фирма към професионално управлявана компания с действащи управленски системи.  Ако конспектираме най-важните моменти, ще получим отлично ръководство – план за действие.  Предимство на книгата са и посочените практически трудности, с които ще се сблъскаме при изпълнението на плана.
виж статия:   Предприемачът и преходът към професионален мениджмънт

Кенет Бланчард и Спенсър Джонсън

заглавие:  Едноминутният Мениджър
страници: 117
време за прочитане: 1.5 -2.5 часа
цена: 10 лв

Една от задължителните книги за всеки мениджър или кандидат-мениджър. Авторите: д-р Кенет Бланчард и д-р Спенсър Джонсън – разкриват, в изключително увлекателен и приятен стил, секретите на Едноминутния мениджър: целеполагане, похвали и порицания.  Дават подробни разяснения защо трите техники дават положителни резултати, и за индивида, и за организацията.  Успяват да съединят всички елементи в един непрекъснат процес. ТАЗИ Е ЕДИНСТВЕНАТА КНИГА ОТ КОЯТО ИМАМ НЯКОЛКО ЕКЗЕМПЛЯРА И МОГА ДА откликна на нечий интерес.

Кенет Бланчард, У. Онкен, Х.Бъроуз

заглавие:  Едноминутният Мениджър и маймунката
страници: 158
време за прочитане: 2.5-3 часа
цена: 10 лв (2000 г)

Книга от поредицата Едноминутният Мениджър.  Ако сте от хората, чиято глава е подпалена от проблеми, създадени от други, ако искате да сте ефективен мениджър, значи сте от тези личности, чийто живот може да бъде променен от тази класическа книга.

 

Лари Босиди и Рам Чарам

заглавие: Изпълнението
страници:287
време за прочитане: 6-8 часа
цена: 18.00 лв. (в годината на издаване)

Според вицепрезидента на Дженерал Електрик, президент на АлайдСигнал и Ханиуел – Лари Босиди – изпълнението е най-важната работа на мениджъра.  Изпълнението е връзката между настоящето и амбициозните планове на фирмата.  Изпълнението е инструментът, който свързва трите най-важни процеса в бизнеса: хората, оперативния план и стратегията.  Всеки, който се стреми към ръководен пост задължително трябва да прочете тази велика книга.

Лий Якока

Заглавие: Мениджърът Ли Якока – автобиография
страници: 460
време за прочитане: 10-12 часа
цена: около 5 лв. (втора ръка – не съм виждал ново издание)

Автобиография на Мениджърът Лий Якока – управлявал две от най-големите компании в автомобилната индустрия: Форд и Крайслер, е книга, от която много може да бъде научено за управлението, усилията и отдадеността.  Когато четете книгата имайте предвид, че критиците на Якока, обвиняващи го в липса на последователна политика по подготовката и подпомагането растежа на бъдещите негови заместници, вероятно имат право.  След толкова години, виждайки съдбата, и на Форд, и на Крайслер, след напускането на Якока, на нас ни е лесно да допуснем, че критиките вероятно не са безпочвени.  Това по никакъв начин не намалява достойнствата нито на Лий Якока, нито на книгата.

 

Tags :, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *