Себепознание #1

Арменска поговорка

От едно и също цвете змията прави отрова, а пчелата – мед.

Висарион Белински (1811–1848) – мъдрост

От всички страсти човешки, след самолюбието, най-силна и най-свирепа е властолюбието.  Вероятно можем да твърдим, че нито една друга страст не е струвала на човечеството толкова страдания и кръв колкото властолюбието.

Далай Лама 14 (1935 – )

Същинските ни врагове са умствените отрови: невежеството, омразата, желанията, завистта, горделивостта.  Те единствени са способни да разрушат щастието ни.

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Доброто приспособяване в дълбоко покварено общество не е мярка за успех!  (преводът много ме затрудни: It is no measure of health to be well adjusted in a profoundly sick society!)

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Мисълта има за основа вчерашния ден, миналото.  И докато мисълта функционира в полето на времето, докато мислим за бъдещето, за промяна, за печалба, докато искаме да постигнем нещо ще има противоречия, защото няма да сме в състояние да се изправим лице в лице с онова, което е.  Само когато разберем, когато безусловно осъзнаем онова, което е, ще се освободим от противоречията, които са разрушителен фактор.

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Каква е връзката между вас, нещастието и объркването, които са около вас? Явно те не са се зародили от само себе си. Вие и аз сме ги създали, а не обществото. Вие и аз сме ги създали в хода на нашите взаимоотношения. Онова, което сте, се е проектирало извън вас, върху обществото.

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Сегашната криза е различна, защото е в сферата на идеите. Ние извиняваме убийството, защото е в името на благородни цели. С други думи, ние жертваме настоящето заради бъдещето и за нас няма значение какви средства използваме щом те ще ни приближат до заветната цел, за която вярваме, че ще бъде от полза за човека (но не знаем).

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Т.е. избирате гуру, който ще задоволи вашите искания, избирате според това как той ще ви удовлетвори. Следователно вие не търсите истината, а път, по който да излезете от объркването, а този път погрешно наричате истина.

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Станала е важна системата, а ние, хората, вие и аз сме загубили значението си. Онези, които контролират идеите, било то социални или религиозни, леви или десни, властват над нас, управляват и принасят в жертва индивида. И причината за това е, че моралните и духовните ценности са се провалили. Сега се налагат сетивните ценности, създадени от ръката и ума.

Джиду Кришнамурти (1895-1986) – цитат

Обществото не съществува само за себе си. То е това, което вие и аз сме създали чрез нашите отношения, то е външна проекция на нашите вътрешни психологически състояния. Така че, ако вие и аз нямаме съзнание за самите себе си, ако не разберем себе си като отношение към другите хора, то не бихме могли да постигнем значими положителни промени. И още нещо, разбирането означава сега, не утре. Утре е за ленивия ум, който не се интересува. Когато се интересувате от нещо, вие го правите веднага.

 


Прочети..