Качествата на великия лидер

Съгласно определението за бизнес лидери, те са уникални. И все пак, има няколко общи отличителни черти на добрия лидер …

1 от 6. Страст
Страстта към работата е първото нещо, което търся при назначаване на ръководители. Страстните хора могат да посветят на каузата, в която вярват,  всичките си усилия и умения.  Хората със страст постигат по-високи резултати.  Изискай от тях да изготвят анализ на техния отдел и ще получиш не само искания доклад, но и коментари за взаимодействията между отделите, придружени от добре мотивирани предложения за подобряване на комуникационния процес.
Страстта е това което отличава 15-те % отлични служители от 75-те % в “златната” среда.

2 от 6. Решителност
Човек не може да бъде успешен бизнес лидер, ако няма кураж да взема трудни решения.  Рядко лидерът ще има достатъчно информация по съществуващ проблем. Умен, но нерешителен ръководител ще има склонност да анализира проблема отново и отново, създавайки условия за развитие на негативните последици от забавеното му решение.  Опитвайки се да намерят перфектното решение, нерешителните лидери се сблъскват със системни закъснения, които могат да причинят на екипа им по-ниска производителност, спад в ентусиазма, пропуснати възможности…
Често в света на бизнеса най-доброто решение е враг на доброто решение!

Много интелектуалци, като консултанти и университетски    преподаватели, изпитват проблеми с нерешителността, когато започнат работа в реалния бизнес.  Защото лидерството е като плуването – никой не се е научил да плува само с четене на книги.  И практическият опит и теоретичните познания, са важни, но само тяхното обединение подкрепя навременната, могъща решителност.

 

3 от 6. 
 Жизненост(Вътрешна енергия)
Да бъдеш добър лидер е по-самотно развлечениe, отколкото да бъдеш член на добър екип.  Положителната енергия е жизненоважна за всеки ръководител. Тази енергия му позволява да работи като луд, да започва рано сутрин, да приключва късно вечер, да не се чувства на уморен по време на работния процес…  Той презарежда батериите си от ежедневните дейности, от вършенето на правилните неща, от превръщането на своите идеи в реалност. Хора с такава силна вътрешна енергия казват „… ще намерим начин, ще се справим …“ и наистина карат нещата да се случват.
 

4 от 6. Харизматичност
Под харизма, в тази статия, имам предвид способността на лидера да вдъхновява членовете на екипа, да ги мотивира да приемат по-големи предизвикателства и да ги надскочат.  Вдъхновяването е комплексен процес, който включва правилно общуване, личен пример, поставяне на предизвикателни, но постижими цели, задълбочени професионални познания, индивидуални стимули за членовете на екипа, поддържане на високи морални ценности и т.н.

5 от 6. Бизнес морал
Успешният лидер трябва да има високи морални устои.  Ценностната му система ще направлява него и неговия екип при справяне в критични ситуации, при определяне насоките за бъдещето развитие.  Високият бизнес морал  дава на членовете на екипа допълнителни основания да се самоусъвършенстват за собствена и фирмена изгода.

 

6 от 6. Ефективност
Резултатите са причината за появяването и съществуването на всяка организация или фондация.  Нито собствениците, нито акционерите, нито висшестоящите, нито колегите могат да бъдат доволни от решителен, етичен, страстен, енергичен и харизматичен лидер, който не постига поне пазарни резултати.  Защото не е в ничия полза да има брилянтна идея, перфектен бизнес план, отличен екип и слаби резултати.
Както писателят, Николай Хайтов, казва: „… едно е да искаш да го направиш, друго – да можеш, но трето и четвърто е да го направиш …“. Изпълнението, осъществяването на идеите, ефективността е още една изключително важна черта на големия лидер.

Какво прави един бизнес лидер велик?
Комбинацията от 6-те качества:
Страст
Решителност
Жизненост
Харизматичност
Бизнес морал

Ефективност

 

предопределя един изключително надарен човек!  Това са качествата на великия лидер!
Може би, защото съм твърде млад (40 г), но досега не съм имал възможност да работя или да наема някой, който вече е разработил 6-те черти на големия лидер. Аз, самият, също не съм развил всички 6 от тях.  Засега!  Но големите бизнес лидери съществуват, пръснати по целия свят, по всички сфери и индустрии. Някои от тях можете да откриете на този линк: http://www.thinkers50.com/?page=home

Познаването на качествата на големия лидер, ми помага:

  • да оценя текущия лидерски потенциал на членовете на моя екип;
  • да планирам растежа звездите в екипа;
  • да дам на  амбициозните членове на екипа ясна картина за уменията, които изграждат добрия лидер;
  • да определя приоритетите за личното ми развитие.
Да станеш ръководител на екип, на отдел или да изкачиш следващото ниво в йерархията на фирмата, това не е краят на пътя! Това е само началото!  На добър път, лидер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *