Комуникационният процес и защо е лесно да останем недоразбрани

Комуникацията заема значима част от нашето ежедневие.  Но какво е комуникацията?  Ако се разровим, ще открием множество определения за комуникация, като част от тях силно си противоречат.

Аз харесвам лаконичното определение: комуникацията е процес на обмен на информация и значение.
Кой е обектът на комуникацията?  Това е заобикалящата ни действителност.  Като действителност обозначаваме всичко, което възприемаме.  Но различните хора възприемат по различен начин. И именно поради тези различните възприятия се получават различни действителности.  Логически парадокс.  Тези различни възприятия предопределят трудностите в комуникационния процес.

Да проследим хронологичната верига на комуникационния процес:

Седем етапа и шум между тях. Шумът бива външен (от околната среда) и вътрешен (разсеяност, преумора, нежелание да чувам).

Изключително трудно е посланието, такова каквото сме го замислили, да стигне в същия вид до получателя. По-вероятно е да не бъдем разбрани правилно.
Като добавим и неправилното образование, което ни е научило да мислим първо за себе си и за моето, целта на комуникацията – да предадем информация и значение – става още по-мъчно достижима.
фиг. Хронологична верига на комуникационния процес.
Колко често проверяваме какво са чули и разбрали получателите на съобщението ни?
Колко често се интересуваме в какъв вид посланието ни прието?
Колко често отчитаме дали целта на комуникацията е постигната?
А задължението да следи дали целта е постигната е на изпращащия посланието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *