Лидерството според Питър Дракър

Прозренията на гуруто в мениджмънта – проф. Петър Дракър – макар и направени през 50-60 години на ХХ век, смайват със своята актуалност и дълбочина дори най-изтъкнатите бизнесмени на ХХI век.  Не можах да се сдържа да не споделя с вас неговите становища относно лидерството:

  • Лидерството е от най-голямо значение за успеха на компанията. И няма какво да замести лидерството.
  • Лидерството не може да бъде преподавано и научено /отделни елементи на лидерството могат – виж тук и тук/.

  • Мениджмънтът на фирмата не може да създава лидери, той може само да създаде условия, в които да се проявят лидерските умения и качества на служителите.
  • Лидерство изисква дарба. Тази дарба е рядко срещана. В света на мениджмънта добрите мениджъри са ограничен брой, а лидерите сред тях са в пъти по-малко.
  • Лидерството изисква наличието на основни принципи и възгледи. Те не изискват гениалност, а единствено да се прилагат ежедневно в практиката. Никак не е достатъчно само да се говори за тях – по действията ще ги познаете!  Малцина са хората, които отстояват своите принципи ден след, година след година.
  • За мениджмънта е почти невъзможно да промени възгледите на свой служител и поради това не е възможно да създаде лидери.  Мениджмънтът обаче трябва да създаде верните практики към откриването и използването на най-малкия потенциал за лидерство сред служителите.  Почвата за лидерство се подготвя най-добре от духа на мениджмънта, който прилага ежедневно високи стандарти на труд, уважение към индивида и неговата работа, принципност, отговорност и справедливост.
  • Лидерството не е магнетичната личност, която се сприятелява и влияе на околните – това е вид търговски дух.  Лидерството е да издигнеш виждането на хората към по-високи цели, да повишиш стандартите, да изградиш личността на човека извън обичайните й ограничения.
За разлика от някои организации в България, които твърдят, че всеки е роден лидер – само дето трябвало да открие в коя област, аз считам, че от всяко дърво свирка не става.  Всеки трябва да открие кои са силните му качества и да се развива в съответната посока.  Който върви срещу природните си таланти, ще жъне разочарования.  Много по-важно е да си Истински Човек, отколкото лидер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *