Лидерът и важното решение

На всеки лидер се налага да взема важни решения по отношение дългосрочното развитие на фирмата/отдела, в който работи.  Лидерът трябва да „огледа” важното решение от всички страни преди да го наложи на цялата фирма/отдел.  Предлагам на Вашето внимание четири действия, подпомагащи вземането на по-добри решения:

 

Действие 1: Създайте 2 независими екипа

Не се предоверявайте на интуицията и способностите си.  Със сигурност двата екипа (а за ръководител на отдел – служителите) ще предложат поне една гледна точка, различна от Вашата.  Всички, участвали във вземането на решението, в последствие ще бъдат по-мотивирани да го внедрят.  Изключително важно е да подберете най-подходящите хора за конкретния случай.  Разбира се, отговорността за крайното решение си остава за Вас – Вие сте лидерът.

 

Действие 2: Разиграйте сценария „провал”

След като дружно стигнете до „крайния” вариант на решението, представете си , че важното решение се е провалило.  Накарайте всеки от екипите, поотделно, да напише 3-5 вероятни причини, които са довели до провала му.  Така ще получите рисковете от решението и страховете на хората.

Защо да напише, а не да обсъди?  Защото при проточване вземането на решение, участниците постепенно престават да обсъждат опасностите и рисковете, по причина че никой не иска да възразява на позитивните очаквания на групата.  Докато писмените бележки са вечни и неизменни.
 
 

Действие 3: Оформете крайното решение

Отразете в крайното решение действия, които ще бъдат предприети за предотвратяване на опасностите или за минимизиране на техния негативен ефект.  Ако рисковете са прекалено големи откажете се от текущото решение и започнете процеса отначало.  И, моля Ви, не считайте започването на процеса отначало за провал. Провал би било вземането на решение, за което 6 месеца по-късно установявате, че е било погрешно. В случая сте били прозорливи.
 
 

Действие 4: Стартирайте важното решение

Друг важен момент е определяне старта на решението.  От една страна трябва да сте приключили всички предварителни подготовки за успешното внедряване на важното решение.  От друга, трябва да стартирате „веднага”, за да използвате в максимална степен ентусиазма на участвалите във вземането на решението и защото конкуренцията не спи.  Като се съобразите с предходните две изречения, официално посочете стартовата дата.
 
Бил съм деен участник в изпълнението на:
  • важни решения без необходимата предварителна подготовка;
  • решения, чийто старт беше многократно отлаган;
  • недомислени решения с минимален шанс за успех;
  • решения, в чийто успех никой, освен собственика на фирмата, не вярваше…
И всички те завършиха по един и същ начин – неуспех.  Много е демотивиращо за изпълнителите.  Дано никога не Ви се случва!  Дано никога Вие да не го причините на Ваши служители!
 
Вземането на решение е като лидерството – никой не се е научил само с четене на книги.  От друга страна, пълна загуба на време и резултати е повторното откриване на топлата вода и колелото от нас, при положение, че са описани в книгите.  Както казваше покойния Питър Дракър: „Мениджърът (лидерът) трябва да прави правилните неща… И не е достатъчно да прави нещата правилно.”  За истинския лидер правилните неща са две: „плуване” и четене, четене и „плуване”.
 
Прозрения на Питър Дракър относно лидерството на този линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *