Мъдрост срещу знание в бизнеса – логическа задача за евристично мислене

В бизнеса е важно да разграничаваме мъдростта (опитността) от знанието. Мнозина прочитат 5-10 книги по дадена тема и придобиват знание. Но, когато не е подплатено с опит (мъдрост), това знание е малко приложимо в реалния бизнес.

За илюстрация на разликата между мъдрост и знание, в бизнес аспект, ще разгледаме следната логическа задача за евристично мислене:
 

академия за лидери оод, логическа задача

Как да разделим 17 на 2, на 3 и на 9?

 
В една арабска страна починал бизнесмен, който оставил в наследство златни монети и 17 камили на тримата си синове.  В завещанието било изрично уточненено, че според времето, което са посвеетили на семейния бизнес, първият син трябва да получи половината, вторият – една трета, а третият – една девета от наследството.
 
С парите наследниците се правили лесно.  Но…, с камилите синовете се объркали – какво да правят? Седемнадесет камили: половината да отидат при първия син – значи ли това, че трябва да разрежат една камила на две?  Следвал и втори проблем, защото една трета трябвало да получи вторият (17:3).  А пък, третият следвало да получи една девета (17:9).  Ако се изпълни дословно завещанието на бащата се налагало да  убият повечето камили.
 
Синовете се обърнали за съвет към най-знаещия, най-учения човек в града: моллата, професор по математика.  Той мислил усилено, опитвал се всякак, но не могъл да намери решение.  Накрая им казал: „Цялата работа ми се вижда глупава.  Единственото решение е да разчлените камилите, за да спазите бащината воля.“
 
Синовете не искали да режат камилите.  Какво да правят тогава?  Някой им подсказал да отидат при камилар, човек с дългогодишен опит в занаята. Така тримата братя отишли при търговеца на камили, който бил неук човек, но мъдър, в следствие на своя опит, и му разказали за проблема си.
Старецът се засмял: „Не се тревожете! Решението е много просто.“ (решението на логическата задача е изложено в последния параграф от настоящата статия).
 
Тук е моментът да вземете лист и средство за писане и да потърсите решение. Или просто да затворите очи, да активирате всички необходими ви ресурси и да откриете решението на опитния (мъдрия).
 

Едно възможно решение е посочено ТУК.

Tags :,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *