Размисли за бизнеса (работата)

Често съм слушал, че мениджърът трябва да умее да балансира между личния живот и работата.  Чувал съм теории за това, как правилно било след края на работния ден да „се изключим” от работните проблеми… И като се замисля, май все хора, които са далеч от щастливи, уверени, усмихнати и лъчезарни, са ми разказвали тези житейски философии.

Та нима нашият живот не е съвкупността от всички дейности, които извършваме?  Как е възможно „да изключа” част от себе си? Или да живея 8 часа само в едната част?

Предполагам, че първопричина за такива „теории” е неудовлетворението, което много хора изпитват от настоящата си работа.  И за да могат да оправдаят пред самите себе си защо работят нещо, което не им доставя радост, почват да градят „философии”, които в крайна сметка не решават проблема с неудовлетворението.
Бизнесът е творческо занимание.  Започваш като скулпторите – имаш хиляди идеи, но трябва да избереш само една.
Това е и първата трудност – да избереш на какво да се посветиш.  Защото този избор ще влияе на живота ти.  После трябва да избереш материал, цвят и т.н.  Няма наръчник, както при механиците, да ти каже направи 1, после 2.  Колеги, доставчици, клиенти – всичките уникални, всичките изискващи специално отношение, а не заучени безлични фрази.  Като всяко творческо занимание, бизнесът е пълен с трудни решения, чийто резултат не е предварително известен.  Бизнесът изисква да вършите работата по-добре, докато увеличавате печалбите.
Най-важното в работата е какво създавате, дали то действа и дали се гордеете с него.
Работата трябва да Ви обогатява и възнаграждава, в противен случай не си струва да се занимавате с нея.

Възможно ли е човек да бъде щастлив, без да се посвети на занимания, които го очароват и осмислят живота му?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *