Себепознание #3

Конфуций (551 пр.н.е. – 479 пр.н.е.) – цитат

Ако, когато надникнеш в сърцето си, не откриеш там нищо лошо, за какво има да се тревожиш? От какво има да се страхуваш?

Мишел дьо Монтен (1533-1592)

Истинското огледало на нашия начин на мислене е нашия живот.

Неизвестен автор – афоризми

Чудото е събитие, описано от хора, които са го чули от онези, които не са го видели.

Рут Кроули (1907-1955)

Помнете, че истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен.

Хораций (Квинт Хораций Флак) 65 пр.н.е. – 8 пр.н.е.

Можеш да избягаш от обществото, но не можеш да избягаш от себе си.

Ю.Дж.Кришнамурти (1918-2007) – мъдрост

Природата е заета със създаване на абсолютно уникални личности, докато културата е създала един универсален калъп, към който всички трябва да се нагодят. (Стремежът към тази съвършена личност е причина за много от проблемите и нещастието ни)

Ю.Дж.Кришнамурти (1918-2007) – мъдрост

Какво иска човек? Човек иска да е щастлив без нито един миг на нещастие.  Търси непрекъснато удоволствие без болка.  Това е основният стремеж – неизменност, постоянство.  И този сремеж създава цялото религиозно мислене – Бог, Истината, Реалността.  Нищо в живота не е вечно, но ние желаем да имаме нещо вечно.

Ю.Дж.Кришнамурти (1918-2007) – мъдрост

Оттук нататък спасението няма да дойде от духовните ценности, нито от морала, нито от „Обичай съседа си като себе си!”, а от страха, че самото ни съществуване е заложено на карта.  Няма как да оцелеете, ако не оцелее човека до вас.  Ще ви спаси начина, по който функционира човешкото тяло, начина по който функционират животните, а не сътрудничество, базирано на любовта и братството.  Животните не избиват себеподобните си заради някаква идеология или Бог (убиват само за да оцелеят и оставят неизяденото на другите живи същества).

Ю.Дж.Кришнамурти (1918-2007) – мъдрост

Когато тялото срещне кобра, отскача назад и после си продължавате по пътя.   Вие никога няма безпричинно да нараните кобра.  Сътрудничеството в случая се появява от егоизма на взаимното оцеляване.  Подобно на клетката в тялото ви, която може да оцелее, само ако си съдейства с клетката до нея. Иначе няма да има никакъв шанс за оцеляване.  Това е единственият начин, по който можем да живеем заедно.  Но това трябва да навлезе във вашето „съзнание”, ако искате да използвате тази дума.  Само тогава ще има мир по света!

Ю.Дж.Кришнамурти (1918-2007) – мъдрост

Интелектът е създаден от културата и е придобит. Необходимата за оцеляване интелигентност вече е налице в живия организъм. Не е необходимо да научавате нищо допълнително. Но, за да оцелеете в света, който ние сме създали, света на идеите трябва да учите разни неща. Трябва да се борите за вашето парче от баницата. Ето я дилемата – от една страна тялото знае всичко, за да оцелее, от друга – „нашето” общество изисква да знаем още и още. Това противоречие ни превръща в невротици. Това общество ни учи да заграбваме всичко. Животните убиват само за да оцелеят и оставят неизяденото на другите живи същества. Ако и хората постъпвахме така нямаше да има никакъв недостиг. Днес ресурсите на планетата са достатъчни да изхранваме 12 милиарда души.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *