Седемте стъпки на успеха на Мади Шарма

На 8.10.2014 г., в София, г-жа Мади Шарма – жена предприемач, с изключително тежък личен живот – постигнала забележителни бизнес успехи, сподели своите седем стъпки на успеха.

Невероятният дух на Мади Шарма

Преди да опиша първата стъпка на успеха искам да ви преразкажа това, което Мади Шарма сподели за себе си, за да имате представа каква сила на духа притежава тази жена. На 16 години баща й я праща в индийски университет, след три месеца тя го напуска, защото не й харесва това, което учи. На 19 искат да я омъжат (по традиция в Индия родителите решават за кого да омъжат дъщеря си).

Тя отказва и сама си намира жених. На 26 години, след жесток  побой, съборена на земята и ритана до припадък, Мади Шарма напуска съпруга си и с двете си невръстни деца бяга във Великобритания. Там, без никакво образование, без умения, без професия, без пари започва да издържа себе си и децата. Как? Направила 4 индийски хлебчета и ги продала на минувачи на пазара. С парите направила 8 хлебчета… Постепенно, в рамките на година, започнала да продава своите хлебчета на хранителните магазини в близките квартали, наела други хора, които също като нея били без никакви умения и ресурси и достигнала до производство 10 000 хлебчета на ден. След няколко години вече продавала на големи вериги магазини, снабдявала авиокомпании и т.н. И след още няколко години – фалирала. Получила много ценен урок – „това, което ни помага да постигнем първоначалния успех, няма да ни помогне да постигнем бъдещия успех“. Започнала всичко отначало, научила се да наема хора, по-способни и по-умни от нея и днес Мади е управителка на Мади Груп и принадлежащите й двайсетина дъщерни фирми. Това е Мади Шарма и за мен беше голяма чест да се запозная с нея и да се заредя от невероятно силния й дух. Пожелавам си повече такива хора на тази планета.
 

Седемте стъпки на успеха на Мади Шарма:

1.   Фантазиране
2.   Изпълнимост
3.   Здрави основи
4.   Настройване
5.   Провал
6.   Фокус
7.   Лице

Седемте стъпки на успеха:  (1) фантазиране

Вземете бял лист хартия и напишете това, което искате да постигнете, най-важната цел в живота Ви! Всяка сутрин и всяка вечер прочитайте на глас какво искате да постигнете! По този начин програмирате съзнанието и подсъзнанието си за постигането на желания успех.

Седемте стъпки на успеха:  (2) изпълнимост

Възможно ли е да постигна желания успех? Да допуснем, че сте на 40 години, височина – 180 см, но искате да станете 200 см и да играете в младежкия национален отбор по волейбол. Това е неизпълнима цел. Поставете си изпълнима цел – дръзка, но изпълнима!

Седемте стъпки на успеха:  (3) здрави основи

Имате ли знанието и уменията, за да постигнете изпълнимата си цел? Ако нямате време да ги придобиете лично – намерете / наемете сподвижници, които ги притежават!

Седемте стъпки на успеха:  (4) настройване

100% позитивни мисли. Много е трудно да премахнем появата на отрицателни мисли. Процесът отнема повече от година. Мади Шарма твърди, че 100% позитивни мисли е много важен елемент за постигането на набелязания успех.

Седемте стъпки на успеха:  (5) провал

Ако не си се провалил – не можеш да постигнеш успех. Провалът е неизбежна спирка по пътя към успеха. Професор Робърт Хисрич, сериен предприемач с 6 успешни бизнеса, без нито един провал, оспорва това твърдение на Мади Шарма.

Седемте стъпки на успеха:  (6) фокус

Ние всички имаме чувство за фокус. Например, ако Ви кажат: „Ще те заведа в Париж до края на годината.“ , едва ли си представяте всички необходими действия: резервации, купуване на билети, стягане на багажа, дълъг полет, загубен багаж на летището… По-вероятно е да си представите крайната цел – Айфеловата кула, Лувъра. Поставете фокуса върху целта, не върху всички необходими за постигането й действия! Използвайте вродената ни способност да визуализираме успеха!

Седемте стъпки на успеха:  (7) лице

Вие трябва да бъдете олицетворение на вашата цел! Ако искате да станете успешен бизнесмен / бизнес дама – дръжте се като такъв, обличайте се като такъв, говорете като такъв! Ако искате да станете рок звезда – имайте поведението на такава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *