Тест 7. Работохолик ли сте?

Работим много, работим безспир, а работа все има и има.  Прекалявате ли с работата?  Ако сте мениджър и работохолик, Вие неусетно претоварвате подчинените…

Но, ако знаете, че сте работохолик, бихте могли да започнете да се щадите.  Все пак не забравяйте, че средната продължителност на човешкия живот в България надхвърля 80 години и ако на 50 сте се съсипали от работа ще Ви бъде трудно да достигнете 80.  Под „съсипали” разбирам работещи над 70 часа седмично години наред.
Следва 2 минутен мини тест за „диагностика” на моментното Ви състояние, в който трябва да отговорите с „да” или „не” на поставените въпроси:
 
  1. Имате ли чувството, че не можете да контролирате своето поведение спрямо работата си?  Често ли Ви се случва да казвате „само още това да свърша” и пак, и отново, докато установите, че сте се трудили 10-14 часа?
  2. Събуждате ли се с мисълта за работата, която Ви очаква?  Чувствате ли нужда да работите повече, когато сте напрегнат/а от семейни проблеми?
  3. Загубили ли сте някои приятели?  Отказали ли сте се от спорт или хоби поради цялостно отдаване на работата?
  4. Когато не сте на работа, чувствате ли, че си губите времето напразно, че не вършите нищо съществено и смислено?

    Напълно отдаденият мениджър, нямал време за чаша вода!

  5. Имате ли усещането, че с възрастта потребността Ви да работите се увеличава, независимо от пристъпите на главоболие или депресия?

Ключът на теста ще откриете в коментар №1 към настоящия тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *