Тест 8. Лидерски умения: решителност на мениджъра

В първата ми сериозна работа, през далечната 1996 година, имах много нерешителен управител.  Когато възникнеше служебен спор, той обикновено отлагаше решението му за неопределен период.  Целта му беше да не създава никакво напрежение между нас, служителите.  Искаше мир и спокойствие във фирмата на всяка цена.  Цената, която платихме беше понижена производителност и ефективност.  Една година след като фирмата надхвърли 15 души персонал, собствениците го помолиха да напусне.

С известна условност можем да твърдим, че вредата от нерешителността на мениджъра е право пропорционална на броя на подопечните му.  Ако при 3 подчинени нерешителността оказва скромно негативно влияние, то при 33 същата тази нерешителност предизвиква организационна неефективност (хаос).
 Но да се върнем към тест 8. Лидерски умения: решителност на мениджъра.  Отговорете на следните въпроси с „да” или „не”.
 1. Бързо ли се адаптирате в нов колектив?
 2. Можете ли лесно да се приспособявате към новите правила и изисквания на мястото, където работите; към нов стил на работа, съществено различни от обичайните за вас?
 3. Ако Ви предложат по-високоплатена длъжност в друга фирма – без колебание ли ще я приемете?
 4. Способен ли сте да изкажете своето мнение публично – дори ако знаете, че то е в противоречие с мнението на висшестоящия мениджър?
 5. Склонни ли сте да отричате своята вина при допусната грешка и да намерите подходящо за случая извинение?
 6. Когато четете нечия работа (като служебно задължение или лична молба) и нейното съдържание е вярно, но стилът на изложението не Ви харесва, поправяте ли текста и настоявате ли той да се измени съобразно Вашето предложение?
 7. В резултат на сериозна дискусия можете ли да измените своя предишен възглед по даден въпрос?
 8. Обяснявате ли истинските причини за отказа си от нещо, без да използвате „смекчаващи” и прикриващи обстоятелства?
 9. Можете ли да измените свое решение в резултат на уговарянията на обаятелен човек?
 10. Ако на витрината видите вещ, която много Ви харесва, купувате ли я даже ако тя не Ви е потребна?
 11. Изпълнявате ли винаги своите обещания?
 12. Планирате ли предварително своята отпуска, без да разчитате на случайност?
Точкуване:
Въпроси
1
2
3
 4
5
6
7
8
9
10
11
12
Да
4
3
2
3
0
2
3
2
0
0
3
1
Не
0
0
0
0
4
0
0
0
3
2
0
0

Тълкования към тест 8. Лидерски умения: решителност на мениджъра:
0 – 9 точки.
Вие сте много нерешителна личност. Чувствате се спокоен, когато успеете да прехвърлите вземането на решение върху другиго. Преди да се обвържете с дадена позиция, дълго се консултирате и често вземате половинчати решения. На вътрешнофирмени заседанияобикновено мълчите, въпреки че в неофициални и необвързващи разговори сте словоохотлив и приятен събеседник. Този страх да отстоявате дадена позиция затруднява съвместната работа и съжителство с Вас. Нерешителността Ви намалява значително Вашият коефициент на полезност (КПД).
10 – 18 точки.
вземате решения много внимателно. Изпитвате колебание, съмнение, желание за съгласуване с прекия ръководител, въпреки че решението на проблема е в правомощията и способностите Ви. Изпитвате недостатъчно вяра в собствената си преценка.
19 – 28 точки.
Достатъчно решителен сте. Решавате въпросите бързо и често правилно. Допускате и грешки, но ги осъзнавате и вземате мерки за отстраняването им. Продължавайте да разчитате на способностите си, но не пренебрегвайте съветите на околните! Старайте се винаги да бъдете обективен!
29 – 32 точки
Нерешителността е напълно непозната за Вас. Смятате се за компетентен по почти всички въпроси. Ласкаете се, когато Ви определят като волеви и решителен човек. Понеже подсъзнателно се опитвате да поддържате този си имидж често отхвърляте разумни чужди предложения. Вярата в непогрешимостта Ви е сериозен недостатък. Неволно подтискате инициативата у подчинените и подхранвате тяхната нерешителност. С течение на годините, около Вас остават само кротки изпълнители. А след Вас – няма кой да продължи делото Ви. Застрашавате бъдещето на отдела/фирмата, която ръководите. Незабавно трябва да промените своя стил на управление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *