5 политики за изграждане на здрав корпоративен дух

В статията „Какво представлява духът на компанията” споменахме, че добрият корпоративен дух означава да се създава положителна енергия и че това е възможно единствено в моралната сфера, чрез наблягане върху честността, справедливостта и високите стандарти за изпълнение.

Но за да има някакъв смисъл, трябва да има принцип на действие. Потребни са добри практики, а не проповеди, добри намерения или увещания.  За да има ефект тази морална сфера – фирмена нравственост – трябва да е напълно независима от способностите и отношението на хората.  Тя трябва да представлява осезаемо поведение – нещо, което всеки може да направи, види и оцени.

Добрите практики трябва да мотивират усъвършенстването.  Необходимо е те да поставят ударението върху силните страни.

Според Питър Дракър съществуват пет значими политики за изграждане на здрав корпоративен дух:

 
1. Високи изисквания към изпълнението.
Никаква прошка към посредствено или слабо изпълнение. Възнаграждението да е обвързано с изпълнението (резултатите).  А как да постъпим с колегите, постигащи незадоволителни резултати прочетете тук.
2. Честност
Честността е абсолютно изискване към всеки мениджър. Той трябва да притежава това качество още при назначаването си на управленска длъжност – не може да се очаква да развие честността в последствие.

3. Всяка ръководна длъжност трябва да бъде възнаграждаваща сама по себе си.Не бива йерархичната структура да се състои от стъпала, водещи към целта – „ще станеш директор продажби, но първо трябва да поработиш една година като ръководител отдел продажби за североизточна България”.

4. Разумна и справедлива система за повишаване.
5. Ясни писмени пълномощия за мениджмънта.
Не може да има ситуации, в които не е ясно кой има правомощията да вземе решенията. В добавка трябва да съществува и система, в която потърпевшият да може да обжалва пред по-горна инстанция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *