8-те стъпки на успеха (Браян Трейси)

В петък, 25.2.2011, посетих семинара на Браян Трейси „Психология на успеха”.  Бидейки професионален оратор с богат практически опит, Браян Трейси успя да задържи вниманието на аудиторията през повече от 90% от времето.  Лоша услуга през първата част му изигра няколкократното твърдение, че сме Румъния, а не България.  Но и най-добрите допускат грешки –  особено когато нямат емоционална връзка със страната, в която изнасят лекции.

Въпреки, че не каза нищо ново, неизвестно на света, Браян Трейси съумя по изключително интригуващ и атрактивен начин да преплете следните 4 теми:
  • Психология на успеха и качества на успелите хора
  • Продажбен процес, комуникационни умения и техники за продажба
  • Полагане и постигане на цели
  • Техники за управление на времето
Семинарът определено си струваше парите.  Препоръчвам лекциите на Браян Трейси (www.briantracy.com)  на всеки, който се стреми да стане още по-добър, по-успешен.
Ще споделя с вас, в конспектиран и редактиран вид, темата „Полагане и постигане на цели”: (виж Лидерски умения (1отХ) – целеполагане)

1. Решете какво точно искате да постигнете.
Запишете поне 10 цели, първите за които се сетите, в рамките на 3-5 минути. След това заградете най-важната цел. В продължение на 2-3 седмици правете това упражнение всеки ден, без да поглеждате какво сте писали предишните дни. На третата седмица съберете всичките си цели на едно място и окончателно решете коя е най-важната цел, която искате да постигнете. Според Браян Трейси само 10% от жителите на планетата Земя определят своята Голяма цел.
2. Запишете голямата цел на видно място.
Колкото по-често виждате Голямата си цел, толкова повече действия ще предприемете в посока осъществяването й. Голямата цел трябва да е измерима, ясна, амбициозна и достижима. За голямата цел обикновено са потребни 5-7 години усилия.
3. Поставете краен срок за постигане на голямата цел.
Само 3% от хората си поставяли краен срок. Но пък цели 46% от тях постигали целта си. За сравнение – от хората, които само записвали Голямата си цел, без да й поставят краен срок, едва 4% я достигали.
4. Изгответе списък с действия, които да предприемете за постигане Голямата цел.
Този списък можете да разширявате по всяко време.
5. Определете важността и последователността на действията от т.4.
След като изпълним тази точка вече имаме план за действие.
6. Преценете дали постигането на Голямата цел ще ви направи истински щастлива личност.
След семинара зададох на Браян Трейси въпроса: „Мислите ли, че успехът е смисълът на човешкия живот?” Той ми отговори мигновено: „Зависи.” Но, недоволен от отговора, аз продължих да го гледам в очите и той уморено и скромно заяви: „Откъде бих могъл аз да знам!”
Много внимателно трябва да преценим дали постигането на набелязаната Голяма цел си струва цената, която трябва да платим. Имам познати, които имаха за цел да станат богати (да изкарват по 200 000 лв годишно). На възраст около 45 г, единият вече е милионер. Работи много, и в събота, и в неделя и … остана без семейство. Спътница в живота му сега е самотата, а балдъза – злобливостта.
Ако Голямата цел не си струва цената – върнете се на т.1. Междувременно сте научили нещо много ценно за себе си – какво наистина цените в своя живот.
7. Започнете да действате – сега, веднага.
Отлагането е най-големият ни враг по пътя на Успеха.
8. Всеки ден вършете по нещо от списъка.
Систематичност и ежедневни усилия са нашите спътници по пътя на успеха. Успехът не е крайна цел, той е непрекъснато пътуване.
Вместо заключение:
Който не се стреми да стане по-добър, той престава да бъде добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *